BETER ARTICULEREN

7 tips voor beter articuleren

Als je zingt breng je een boodschap over. Maar als je de liedtekst niet goed articuleert of dat deze ten onder gaat in de stijleffecten, moet de luisteraar alle zeilen bij zetten om de boodschap te ontraadselen.

Anders dan tijdens een gesprek kan de luisteraar je tijdens het zingen niet beleefd onderbreken met een “Sorry, dat heb ik niet begrepen.” Dus hoe mooi je ook staat te zingen, als de boodschap niet overkomt, loop je de kans dat je je toehoorder frustreert en in de war brengt, waardoor je optreden uiteindelijk minder geslaagd is.

Zangers als Céline Dion, Jessie J or Mariah Carey worden soms uitgelachen vanwege hun rare gezichtsuitdrukkingen. Maar er is een goede reden voor de soms vertrokken gezichten van deze artiesten terwijl ze zingen: wanneer je je mond wijd opendoet tijdens het zingen, kan de lucht beter circuleren terwijl je elke lettergreep goed articuleert.

De vele voordelen van goed articuleren

Goed articuleren ondersteunt en combineert alle essentiële voorwaarden voor het beter gaan zingen:

  • Geluidsresonantie omdat je mond wijder open is
  • Stemprojectie dankzij de vorm van je lippen
  • Het halen van hoge en lage noten
  • Versterking van het perifere gebied (nek, strottenhoofd, keelholte enz.)
  • Vibrato
  • Juiste toonhoogte
  • Krachtige stem
  • Juist tempo
  • Ontwikkelen van verschillende stijlen en effecten

Een paar oefeningen

De warming-up: Doe een paar voorbereidende oefeningen om je spieren op te warmen en meer toon in je stemorgaan te krijgen. Daarvoor is niets zo goed als het trekken van gekke bekken. Probeer ook de lichaamsdelen te masseren die met je stem te maken hebben: lippen, wangen, nek enz.

De eerste oefening om te doen is in feite een simpele test, die je absoluut zal overtuigen van het belang van goed articuleren. Zing een lied waarvan je de woorden kent zonder je lippen of je kaken te bewegen. Zing nu hetzelfde met meer aandacht voor je articulatie door je mond en kaak wijd te openen. Je zult merken dat er een groot verschil is in precisie en zuiverheid.

Fluister de woorden van het lied zodat het geluid niet kan worden waargenomen en ga dan geleidelijk aan meer geluid maken maar blijf toch fluisteren.

De traditionele oefening: De aloude oefening waarbij je een potlood in je mond houdt terwijl je probeert tongbrekers uit te spreken (“De knappe kapper knipt en kapt knap, maar de knecht van de knappe kapper knipt en kapt knapper dan de knappe kapper knipt en kapt” en andere).

Probeer de letters “A” en “O” te vocaliseren waarbij je steeds eerst de een doet en dan de ander. Dit is een oefening voor je lippen. Neem dan ook de letter “L” erin op, die je tong nu ook aan het werk zet. Probeer tot slot deze lettergrepen in een wisselende volgorde te zingen.

Een oefening voor mensen met een te nasaal stemgeluid: probeer je dit voor te stellen. Je tong wordt tegen je verhemelte gedrukt, waardoor er spanning ontstaat in je keel. Het je voorstellen van je probleem zal je helpen het op te lossen.

Trek met je tong rondjes aan de binnenkant van je wang. Tien aan elke kant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *