LAST VAN JE STEM? OMA WEET RAAD

Jarenlang rookte ik. Ik kettingrookte nog net niet. Maar ik rookte shag. American Spirit. Dat is zwaar spul. Zonder filter. Dat is niet goed voor je stem. Dat weet iedereen.Ik zei altijd dat als je zorgt dat je zangtechniek goed is, dat het prima kan. Het kon ook best want mijn zangtechniek was inderdaad in orde.

Maar toen ik stopte merkte ik het verschil. Al die passages waar ik mijn best voor moest doen toen ik nog rookte waren nu gemakkelijk en mijn stem kon veel meer! Mijn stem is best sterk. Ik bedoel niet dat ik hard kan zingen – dat kan ik wel – maar dat ik niet snel schor wordt of mijn stem kwijt ben. Zo één keer per jaar of één keer in de twee jaar ben ik echt schor en ik ben mijn stem ook twee keer helemaal kwijt geweest.

Gelukkig heb ik zo’n moeder die dan altijd raad weet. Meestal met kruiden of andere huismiddeltjes. ‘Als je je stem kwijt bent dan gebruik je een druppeltje lavendelolie’, zegt mijn moeder dan. Vroeger mochten we een druppeltje lavendelolie op een suikerklontje en dan opsnoepen. Dan werd het iets minder bitter. Ik nam dat voor lief, dat soort huismiddeltjes. Geloofde nooit dat het echt iets uithaalde. Voor mij hoorde al die huismiddeltjes in de categorie bijgeloof. Als je van mijn generatie bent herinner je je vast Klazien uit Zalk wel van de televisie, die voor elke klacht een ander kruidenmiddel kende. Wat een onzin vond ik dat!

Toen ik op het conservatorium zat en een keer een flinke larynchitus had – dat betekent dat de verkoudheid op je stem is geslagen en dat je vaak niet of niet goed kunt praten en zingen – herinnerde ik me weer de lavendelolie. Ik probeerde het, en het werkte! Na een paar keer een druppel voelde mijn stembanden weer beweeglijk! Nu ik al jaren zing en al ruim 15 jaar zangles geef weet ik goed wat je moet doen om je stem gezond te gebruiken en om hem goed te verzorgen.

  • Goed hydrateren. Veel water in je systeem houden. Dat is het belangrijkste.
  • En je stemgebruik niet aanpassen als je schor bent. Als je ineens met heel veel druk gaat praten of zingen, dan kan het flink mis gaan.
  • Heb je larynchitis en voelt het alsof je stembanden tegen elkaar geplakt zitten? Gebruik dan een druppeltje lavendelolie. Pure essentiele olie. Leg de druppel op een lepeltje honing of direct achter op je tong.

Omdat het zo goed werkte bij de mensen die ik het aanraadde ben ik de lavendelolie uit Zuid Frankrijk gaan halen. Ik rijd eens in de paar jaar naar de Ardeche en dan neem ik een paar liter mee. Heb je last van je stem en wil je het eens proberen? Ik geef het meestal aan mijn studenten als ze voor het eerst komen.

Meer tips over zingen, zangtechniek en gezond stemgebruik?

Succes!
Anne Brattinga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *